ⓘ Географија на Маршалските Острови. Географијата на Маршалските Острови ги опфаќа релјефните и географски карактеристики на оваа островска држава. Маршалските Ос ..

                                     

ⓘ Географија на Маршалските Острови

Географијата на Маршалските Острови ги опфаќа релјефните и географски карактеристики на оваа островска држава. Маршалските Острови се островска држава во Океанија, поточно во Тихиот Океан. Државата е составена од две островски групи, Ралички Острови и Ратачки Острови. Маршалските Острови имаат 29 атоли и 5 острови. Државата нема копнена граница, но по морските граници ги дели со Микронезија и Кирибати. Главен град на државата е Маџуро, а службени јазици се маршалски и англиски јазик.

                                     

1. Општи податоци

Местоположба: Океанија, поточно северниот дел на Тихи Океан. Соседни држави на Маршалските Острови се Микронезија и Кирибати. Географските координати на државата се 9°00′N 168°00′E.

Површина Вкупната површина на државата е 181.3 км 2. Државата нема значителна водна површина. Маршалските Острови немаат копнени граници.

Брег: Вкупната должина на брегот на Маршалските Острови е 370.4 км.

Морски територии: зона: 24 nm ексклузивна економка зона: 200 nm територијални води: 12 nm

Клима: Климата на Маршалските Острови е тропска. Влажната сезона е од мај до ноември, додека останатите месеци се суви. Државата е во близина на тајфунскиот појас.

Релјеф: Државата е многу ниска во поглед на надморската висичина. Како резултат на глобалното затоплување има опасност од поплавување на островите поради нивната мала надморска височина. најниската точна во државата е Тихиот Океан, додека највисоката точка е во Ликиеп и има 10 метри надморска височина.

Природни ресурси: Државата располага со резерви на фосфат, морски плодови, морски минерали и сл.

Употреба на земјиштето: обработливо земјиште: 0% постојани насади: 60% постојани пасишта: 0% шуми: 0% друго: 40%

                                     

2. Крајни точни

Крајните точки на државата се:

 • источна точка – Нокс, Ратачки Острови
 • северна точна – Бокак, Ратачки Острови*
 • јужна точка – Ебон, Ралички Острови
 • западна точка - Уџеланг, Ралички Острови
Белешка: Маршалските Острови тврдат дека островот Вејк е под нивна контрола, а моментално е под американска контрола. Ако Вејк е под Маршалските Острови, тогаш тој е најсеверна точка.
                                     

3. Надворешни врски

 • "Светска книга на факти" на ЦИА - запис за "Маршалски Острови" англиски
 • Географија на Маршалските Острови - Проект "Отворен директориум" англиски
 • Маршалски Острови на UCB
                                     
 • поделба на Маршалските Острови Географија на Маршалските Острови Општини во Маршалските Острови Оваа статија поврзана со Маршалските Острови е никулец
 • Острови служб. Република Маршалски Острови маршалски: Aolepān Aorōkin M ajeļ - островска република во Микронезија, Океанија. Маршалските Острови се
 • Ралички Острови Ајлингинае на Oceandots Маршалски Острови Карта од 1893 Географија на Маршалските Острови Оваа статија поврзана со Маршалските Острови е никулец
 • Макин. Во близина на атолот се наоѓааат Маршалските Острови поточно атолот Надикдик, кој се наоѓа на 290 километри северозападно. На атолот има аеродром
 • Jebat е остров во Тихиот Океан. Островот е дел од Раличките Острови во Маршалските Острови и претставува една од општините во државата. Островот има вкупна
 • општините во Маршалските Острови и е дел од Раличките Острови Атолот се наоѓа околу 155 км јужно од Џалуит. Според податоците од 1998 година на атолот живееле
 • Атолот е дел од Раличките Острови во Маршалските Острови и сочинува една од општините во државата. Вкупната површина на атолот е 21 километар квадратен
 • Маршалски Острови Острови во Маршалските Острови Ралички Острови Маршалски Острови Вото на Oceandots.com Оваа статија поврзана со Маршалските Острови е никулец
 • Острови Острови во Маршалските Острови Ралички Острови Маршалски Острови Уџае на Oceandots.com Оваа статија поврзана со Маршалските Острови е никулец
 • Океан составен од две островчиња. Атолот е дел од Раличките Острови во Маршалските Острови и сочинува една од општините во државата. Атолот има вкупна
 • Ellep е остров во Тихиот Океан. Островот е дел од Раличките Острови во Маршалските Острови Островот има 0.93 километри квадратн и надморска височина од
 • Маршалски Острови Острови во Маршалските Острови Ралички Острови Маршалски Острови Џалуит на Oceandots.com Предавање на Џалуит за време на Втората светска